Отопление с камини – предимства и недостатъци

Камините винаги успяват да внесат усещане за уют, независимо къде са поставени.

Така например във фоайетата на хотелите гостите неусетно се спират пред горящата камина. В ресторантите масите, наредени около играещият огън на камината, са най-желани и т.н. Примерите са редица, като идеята за топлота и уют в дома несъзнателно се свързва с пукащите дърва и парещия огън, който е присъщ за камините.

Да поставите ли камина в дома си обаче и заслужава ли си тази инвестиция – предстои да разберете от днешната ни публикация, където ще разгледаме предимствата и недостатъците на отоплението с камини от kamini-eurostandart.com.

За отоплението с камини повечето семейства имат изградена представа, че това е един вид лукс, който не всеки може да си позволи. Съвремието обаче ни предлага редица иновативни варианти, които превръщат избора на подходяща за дома камина по-лесен и далеч по-изгоден. Вече не е необходимо да се съобразявате с остарелите приумици за скъпоструваща камина на дърва, която е твърде масивна за малък апартамент или пък непрактична. С едно посещение на kamini-eurostandart.com уеб адреса може да се запознаете с модерните камини, които изработва тази фирма. Те могат да бъдат специално създадени за вас – по поръчка или по индивидуален проект, като изборът на камина от каталога на „Камини Евростандарт“ също е удачен вариант. Това не означава, че избирайки по-нискобюджетен проект за камина или вид отоплително тяло от каталога им, ще получите ниско качество и посредствена изработка. Напротив. За да ви разкажем изчерпателно какво имаме предвид – нека се вгледаме в най-важното предимство и предназначение на една камина.

Отопление с камини - предимства и недостатъци

А именно: Камините осигуряват по-икономично и ефективно отопление.
Много семейства, предимно живущите в къщи, използват отопление с радиатори, свързани към котел, работещ на дърва или пелети. Оттам съответно идва и необходимостта от запасяването с големи количества материал за горене, което понякога излиза доста скъпо. В апартаментите пък отоплението най-често е на ток, което поражда високи сметки или както на много места в столицата – централно, което също не е никак изгодно. Да се отоплявате с камина обаче е много по-различно и от икономична гледна точка, и от практическа. Съществуват различни видове камини, които не е задължително да работят на дърва. От друга страна камината има по-специфичен начин на топлоотделяне, което позволява на помещението да се стопли бързо и горещият въздух да остане продължително време в стаята, независимо дали горивните материали са започнали да тлеят.

За да си осигурите ефективно отопление обаче, е много важно да изберете фирма, която да изготви проекта спрямо характеристиките на вашето жилище, тъй като всеки дом е индивидуален. По-големите помещения например се нуждаят от камина, която да се превърне в техен център, около който се изграждат останалите кътове в стаята. Докато при по-малките стаи и жилища е важно да се снемат точни размери и да се подходи много прецизно при монтажа и изработката на съответния вид камина, така че да не се получават нежелани ексцесни ситуации след монтаж. Такива са да речем прекомерното топлоотделяне и високи разходи за поддръжка на нефункционалната камина в помещението.

Изтъквайки важността на това камините в домовете да бъдат преди всичко практични и коректно изработени, т.е съобразени с жилищното пространство – няма как да не споменем и техния единствен недостатък. По презумпция се предполага, че изграждането на камина е свързано с много чистене на пепел. За щастие в съвремието фирми като kamini-eurostandart.com предлагат не само икономични, но и доста по-съвременни варианти на камини, които работят с дървени въглища или пелети, изгарящи напълно. А това е предимство, тъй като няма да се налага да се притеснявате за поддръжката на вашата камина.