Как да подобриш съня си с матрака

Ако сутрин се будиш често уморен или с главоболие, ако се улавяш, че си правиш второ кафе в 10 сутринта и ако вечер заспиваш, докато гледаш филм, то най-вероятно имаш проблеми със съня и почивката не ти достига.

Освен очаквания съвет, а именно – да се постараеш да си осигуряваш повече часове за сън в денонощието, е добре да ревизираш и условията ти на сън. Специално внимание обърни на матрака си, защото той оказва най-голямо значение върху съня ти, тъй като осигурява опора и поддържа цялото ти тяло в продължение на часове наред през нощта. Ето 4 добри съвета, с които ще подобриш съня си.

Обърни матрака си

Знаеш ли, че трябва периодично да обръщаш матрака си? Това е така, защото ако не го правиш, е много вероятно с времето да го вдлъбнеш според собствените форми на тялото си и така той вече да не може да ти оказва необходимата опора. Лесно ще разбереш дали това вече се е случило – ако се будиш със схващания и болка във врата, гърба, таза или раменете, значи те не получават нужната им подкрепа и трябва да им я дадеш. Включително на пазара има модели матраци, които са със сезонни страни – една за топлите месеци и една за зимните, което е и лесно подсещане за обръщането му.

Добави към матрака си топ матрак

Ако въртенето на матрака ти вече не помага, то най-вероятно времето му за смяна е дошло. Но един матрак далеч не е евтина инвестиция и не винаги можем веднага да си го позволим. И все пак, ако всяка сутрин се будиш с болки, инвестицията в теб самия е по-важна. Затова хубав компромисен вариант, при който да се погрижиш едновременно за здравето и за финансите си, е да си вземеш топ матрак. Постели го върху вече остарелия си матрак и той моментално ще коригира формата му, като ще изравни повърхността му, за да дава стабилна опора на раменете и гърба ти, за сутрини без болки.

Сложи матрака си на пода

Ако имаш проблеми със съня заради горещите нощи през лятото, преместването на матрака на пода ти би подобрило условията ти на сън. Известен закон на физиката е, че топлият въздух се издига нагоре, докато студеният стои в ниското. Така че ако нямаш климатик и от всякъде в стаята ти прониква топъл въздух, ако го поставиш, макар и само с няколко сантиметра по-ниско, може да почувстваш значителна разлика в температурата.

Смени страната на леглото

Ако спиш на двойно легло с половинката, замислял ли си се от коя страна на леглото спиш? Това има значение. Сигурно си чувал за метода Фън Шуй. А знаеш ли за философията Фар Ауей (far away)? Това е хитра тактика, която повечето мъже в семейните двойки използват, макар и несъзнателно. Идеята е проста – този който спи от страната на леглото, която е по-близка до вратата, обикновено става повече – за да види децата или за да донесе нещо. Домашните любимци и децата също обикновено се обръщат първо към по-достъпния вариант. Затова ако спиш от по-близката до вратата страна на леглото и искаш повече спокойствие, то най-добре се разменете. Или поне се редувайте на Фар Ауей мястото.