Коя е най-скъпата картина в света?

Миналата година (2013) картината считана за най-скъпата в света беше на експресиониста Джаксън Полък. За художника ще вмъкнем само, че в един момент той спира да използва традиционните художествени четки и започва да рисува със спринцовки, с ръцете си, с пръчки и дори с тялото си. Тази година (2014) обаче най-скъпата картина в света е друга.

Тази картина е на Франсис Бейкън и се нарича ‘Три проучвания на Лушън Фройд’. Това е най скъпата картина в света, продавана някога. Картината бе купена за 142 милиона щатски долара. Това превърна търга й в един от най-големите в историята на аукционната къща Christie’s. Какво представлява тя? Състои се от три абстрактни портрета от различни визуални ъгли на колегата му Лушън Фройд, който е седнал на стол. Картината изобразява отношенията между художника и човека на картината, както и тяхното творческо и емоционално родство.

Началната цена на картината е била 85 милиона долара и забележете – художникът Бейкън никога до сега не е бил предлаган за продажба на търг. В деня на търга в аукционната къща Christie’s са продадени произведения които достигнаха невероятните 691 583 00 долара! Това го превърна в абсолютно най-големия аукцион на изкуството в историята.